Blogger Backgrounds

Jan 27, 2011

20 going to 21.

matang or tak, 
memang susah sikit nk jawab.
bab baik n buruk pun kadang2 x tau mana line guardnye.
aku sendiri tak boleh nak cakap apa yg aku buat nie,
betul or x justification dia.
pernah cuba untuk membuatkan aku kembali berfikir mengikut
rasional akal belandaskan hukum Tuhan.
kalau segala benda dan tindakan kita dalam dunia nie
boleh nak kita justify,
there's no such thing as dosa then.

tapi, it doesn't work that way.
salah, betul, halal, haram,
semua dah tertulis.
tak boleh nak justify macam mana pun.


"there is a subtle danger that leads people away from religion, 
prevents them from submitting to God as their Lord,
and ultimately, brings numerous other forms of trouble
and distress upon them. This danger is romanticism, which leads people to live not according to their reasons, but according to their emotions; their susceptibility to temptations and their whims."


kalau lah semua remaja termasuk aku, 
mampu ikut ingat apa yang tertulis dalam buku Romanticism;A Weapon of Satan nie, 
mesti dunia nie selamat kan? 
bila x bercinta, x akan ada yang berduka.
bila x bercinta, x akan ada nafsu serakah yg beraja.
tapi, itu hak individu, nak bercinta or tak.
asalkan mereka tau mana batas diorang.

macam maksud perenggan dalam buku tu dah memang jelas.
memang ada benda halus yang bahaya yang boleh buat orang melencong terpesong 
daripada landasan Tuhan.
Romanticicm lah tu. 
Hal hati perasaan yg x ikut akal fikiran.
Yang buatkan orang hidup tak ikut logik,
tapi ikut emosi semata.
Ikutkan sangat kehendak dengan rasa yg beraja sampai 
segala benda lain tu pun ditolak ketepi.
sebab tu sangat-sangat senang dengan kemahuan perasaan..


"Emotional people, who make their loved ones 'sole subject of their lives',
who will commit every kind of unreasonable acts to be with their lover-so much as commit suicide-
have all become victims of this pernicious weapon used by satan."


jadi, orang kata, 21 tahun, dah leh bebas macam burung lepas dari sangkar.
tapi, dalam2 kebebasan tuh, kita same2 kene fikir ikut logik akal n macam Harun Yahya 
tulis kat atas tuh.







No comments:

Post a Comment