Blogger Backgrounds

Jan 27, 2011

20 going to 21.

matang or tak, 
memang susah sikit nk jawab.
bab baik n buruk pun kadang2 x tau mana line guardnye.
aku sendiri tak boleh nak cakap apa yg aku buat nie,
betul or x justification dia.
pernah cuba untuk membuatkan aku kembali berfikir mengikut
rasional akal belandaskan hukum Tuhan.
kalau segala benda dan tindakan kita dalam dunia nie
boleh nak kita justify,
there's no such thing as dosa then.

tapi, it doesn't work that way.
salah, betul, halal, haram,
semua dah tertulis.
tak boleh nak justify macam mana pun.


"there is a subtle danger that leads people away from religion, 
prevents them from submitting to God as their Lord,
and ultimately, brings numerous other forms of trouble
and distress upon them. This danger is romanticism, which leads people to live not according to their reasons, but according to their emotions; their susceptibility to temptations and their whims."


kalau lah semua remaja termasuk aku, 
mampu ikut ingat apa yang tertulis dalam buku Romanticism;A Weapon of Satan nie, 
mesti dunia nie selamat kan? 
bila x bercinta, x akan ada yang berduka.
bila x bercinta, x akan ada nafsu serakah yg beraja.
tapi, itu hak individu, nak bercinta or tak.
asalkan mereka tau mana batas diorang.

macam maksud perenggan dalam buku tu dah memang jelas.
memang ada benda halus yang bahaya yang boleh buat orang melencong terpesong 
daripada landasan Tuhan.
Romanticicm lah tu. 
Hal hati perasaan yg x ikut akal fikiran.
Yang buatkan orang hidup tak ikut logik,
tapi ikut emosi semata.
Ikutkan sangat kehendak dengan rasa yg beraja sampai 
segala benda lain tu pun ditolak ketepi.
sebab tu sangat-sangat senang dengan kemahuan perasaan..


"Emotional people, who make their loved ones 'sole subject of their lives',
who will commit every kind of unreasonable acts to be with their lover-so much as commit suicide-
have all become victims of this pernicious weapon used by satan."


jadi, orang kata, 21 tahun, dah leh bebas macam burung lepas dari sangkar.
tapi, dalam2 kebebasan tuh, kita same2 kene fikir ikut logik akal n macam Harun Yahya 
tulis kat atas tuh.







Jan 26, 2011

sWeetNye ch0c0laTe niE

sayang,
sweetnye chocolate nie sayang..
masa gigit rasa pahit, 
tapi bila dah mula chew n telan, 
rasa sweet..
mcm kisah kita kan sayang?



kisah kita?
yurp.
kita..!
dulu saya benci sangat dengan awak.
nama awak pun saya x nak dengar time kat class dulu.
kalau kita bertembung, mesti saya akan palingkan muka saya dari awak.
awak ingat x? 
kesian kat awak kan syg?
saya tau awak x heran samada saya syg awk @ benci awak, 
kan syg?
tapi sekarang, perasaan tu dah berubah.



dulu,
awak jahat.
saya x suka pandang muka awak.
saya rasa macam ada badi buruk kalau 
saya terpandang muka awak.
saya pun x suka dengar awak ketawa.
sebab kalau awak ketawa,
awak x ingat dunia!
dah lah suara awak tu besar.
setiap kali dengar suara awak, 
mesti saya nak lari..
eeee.. x suka sangat!

tp sayang, 
terima kasih tau sebab sudi kawan saya semula.
setelah bertahun2 saya membenci awak.
awak baik.
awak sabar jer dengan kerenah saya.
kalau saya tau awak baik, 
saya x akan membenci awak dari dulu.
tapi memang x boleh lah kalau x nak benci awak dulu.
sebab awak dulu teruk!
hahaha

awak nak tau x,
saya mula sayang awak tau.
tapi kan, 
mak saya x tau kita kawan balik.
saya takut mak saya marah.
sebab mak saya memang x suka
dengan orang yang pernah cari pasal dengan saya.
habislah awak.
macam mana nie?

tapi kan, 
saya takut nanti saya jumpa yg lain,
saya akan lupakan awak.
macam mana?
tapi, 
saya suka 'chocolate' dari PD.
lebih2 lagi bila makan kat tepi pantai.
saya suka chocolate.
cuma saya x pernah makan depan awak lagi.
sebab saya takut saya termakan yang pahit 
walaupun chocolate tu sedap...


Jan 25, 2011

MUNAJAT CINTA

malam ini ku sendiri
tak ada yang menemani
seperti malam-malam
yang sudah-sudah

hati ini selalu sepi
tak ada yang menghiasi
seperti cinta ini
yang selalu pupus

tuhan kirimkanlah aku
kekasih yang baik hati
yang mencintai aku
apa adanya

mawar ini semakin layu
tak ada yang memiliki
seperti aku ini
semakin pupus



Alhamdulillah.. ku panjatkan ribuan n jutaan kesyukuran buat Tuhan Yg Maha Esa.
terima kasih Ya Tuhan kerana memberi ku kekuatan dalam dugaan hati ini.  terima kasih atas istikaharah yg menunjukkan dia bukan yg terbaik buatku. Thanks God.
*sebenarnya Tuhan dah hadirkan sesorg untuk aku.tapi, aku tunggu masa untuk munculkan dia dalam blog ini.

Jan 24, 2011

happy bufday ayah yg ke-51...

happy bufday ayah!!!!! umur dah 51 k.. but, he still nak cakap, umur dia baru 40+.. eee.. yuck.. geli geleman dengar.. kelakar pun ye jugak masa ayah nak tiup lilin tuh.. kitorang yg pasang lilin nie, tgk banyaknyer big candle.. hahahahaha... ada 5 btg.. banyak tuh! belum lagi tengok gelagat adik bila dia kecewa lilin tu ayah yg tiup, bukan dia,, kelakar sangat... yg bestnyer, kitorg celebrate dengan atok kat kg.. dapat gak atok bacakan sikit doa untuk ayah.. thanx atok..
n ayah, adda doakan ayah happy selalu dengan kitorang satu keluarga and semoga murah rezeki selalu..................untuk kami.. hahahaha.. mmmuah ayah!

Jan 19, 2011

....

malam tadi, aq nangis.. aq sendiri x tau kenapa aq menangis... n xde answer bila dia tnye aq kenapa aq nangis?? mgkin sbb aq masih terigtkan kat si dia tuh.. maaf sbb hati aq masih lagi belum boleh buang dia sepenuhnye.. mmg dia dah pergi.. tapi, ada sisa n saki-baki yg masih tersimpan kat hati nie.. tapi, aq sgt2, perlukan yg baru nie untuk kuatkan semangat aq...

  






go.. go on with ur life.. i'll not mess up ur life again.. assalamualaikum...


Jan 10, 2011

THE IDEA OF ROMANTIC LOVE

Some people set up equals to God, loving them as they should love God. But those who believe have greater love for God. If only you could see those who do wrong at the time when they see the punishment, and that truly all strength belongs to God, and that God is severe in punishment. (Qur'an, 2:165)..
 the most disturbing aspect of the danger of romanticism though, is that an overwhelming number of people do not see it as a danger at all, nor do they realize either that is actually a state of mind completely inimical to religion. in fact, many view it, not as a dangerous  error, but rather as a virtue to be encouraged and widely propagated......

Jan 8, 2011

diri aq sebagai anak tunggal

aq, Nurazreena Suhada Binti Mohd Rohani..
aq adalah anak tunggal kepada si comel Pn Zabedah n si sporting En Mohd Rohani..
ramai org cakap, bestnyer anak tunggal.. tp, korang pernah terfikir x disebalik keseronokan yg aq kecapi??
 ada part2 yg aq x dpt mcm org lain dpt..
antaranye, aq teringinkan kasih seorang abg..
aq rasa suka sgt klu ada abg..
aq nak abg yg syg mcm dlm cerita schubert's serenade tuh.. abg shah!! 
tu soal kasih abg...
yg second, aq leh ada teman.. kan best.. huhuhuhu.. n macam2 lagi lah..
tapi, aq x kisah semua tuh.. sebab aq dah ada adik yg comel..
nak tgk??
 ini pic dia bersama dengan anak sedara aq.. kira anak sepupu aq lah.. mak dia tuh anak angkat mak aq.. comel x ayish?? dia yg pakai baju maroon tuh... well, dia memang ada mix sikit.. mix indian.. yg baju merah tuh, berdarah campuran cina.. so, we all satu Malaysia!!!
yg ini pulak sambut bufday dia yg ke-3.. comel x?? kitorg dpat sponsored aiskrim walls 6 bekas!! with all the topping ala2 baskin robbin gituh.. huhuhu.. k ah.. apa2 pun, aq syg dia, mak n ayah sekali...
harap kitorang dapat bersama smpai bila2.. smapai adik besar n aq dah beranak pinak!

Jan 7, 2011

"cuma x nak dekat sangat dah"

assalamulaikum..
jumaat.. penghulu segala hari...
ada rahmat?? alhamdulillah..
ada bala?? sabar.. tu lah dugaan kita sebagai hamba-Nya..

baru semalam aq berblogging.. aq cakap, dah lama x berbual dgn dia...
tapi, baru sekejap tadi, dia text aq kat chat box..
waaa.... rindunye..
suka sgt..
tp, betullah org kata... jgn terlalu gembira dgn sesuatu yg elok tu.. sbb seseuatu yg elok tuh mesti ada yg x elok..
  tanya dia..
knape lama x text...?? jawapan dia simple je...ENTAH! x de jawapan..
hurm.. dari situ dah tau.. tp, xpe lah.. aq pun faham status aq..
aq cakap lah, lupa ker??
dia kata, x lupa.. "cuma x nak dekat sgt dah"..
waaaa.. sentap aq dek kata2 dia tu...
melampau jugak orang laki nie kan?? time dia nak apakai kite jer dia cari kita..
time x nak pakai, ke lubang jamban dia humabnnya..
tapi, aq tau...
bukan laki2 jerk yg mcm tuh.. perempuan pun sama jerk.. xpe lah..
yg penting, kita sama2 pndai jaga diri okayh!!!

"am i miss u? yes! i miss u!!"


dulu dia baik n x sombong.. tp, skunk nie dah sombong.. kalau dulu, dia selalu text aq.. kdg2 aq saje x text dia dr pagi.. tp, bila petang, dia akn cari aq.. mane dia yg dulu?? mane kau hilang ye?? 

aq rindu kat kau.. 
aq rindu kelly kau! 
aq rindu gelak tawa kau! 
aq rindu lepak dgn kau! 
aq rindu nak baling siput kat kau! 
aq rindu nak baling siput kat kelly kau! 
aq rindu nak sakat kau! 
aq rindu dapat text dr kau!! 
aq rindu nak tgk muka kau marah bila air pantai tempias kene kau bila dia hempas batu...!
aq rindu nak kene marah dgn kau spya aq habiskan makanan aq..!! 
aq rindu nak duduk sebelah kau time ku drive! 
aq rindu nak kene ejek dari kau bila part aq pergi pasar!
aq rindu nak kutuk2 dgn kau! 

aq ingat lagi satu hari tu.. aq ngaku aq nie EGO!! aq saje x nak text kau dulu.. so, dari pagi smpai lah ke petang aq n kau xde sms... last2, dia msg aq.. kau text, "am i missing u? yess! i miss u! adda wat pe tuh?".... pergh.. sentap aq baca text tu.. aq tnye.. pehal nak rindu2?? pndai bodek.. dia kata, tu lah spontaneous sentences yg dia leh tulis.. bermakna, dia mmg betul2 *teeet*.. xnak cakap..

aq sebenarnya mula dah suka kat dia.. tapi, apa boleh buat, dia dah ada gf.. dia kata, dia syg gf dia.. tp, klu syg, nape nak text aq setiap hari???  kdg2, aq rindu text intro dia hari2, "awk.. x rindu sy ker??".. hahahaha.. dia mmg pndai tarik perhatian aq.... tu yg wat aq suka.. kdg2 aq terlpas gak cakp aq pun rindu... hahahah.. ahti pempuan beb.. sekental mane pun, se'rock' mana pun, leh tangkap jiwang gak.. kan3??

aq suka dia, sbb dia selalu kuatkan smangat aq.. dia suka wat aq gelak.. suka lepak chill dgn aq! tu yg aq suka.. n aq jugak suka cara dia tegur aq.. dia x tegur direct.. tp, dia tegur dlm bahasa lain.. hahaha... terus trang aq ckap, dia lah lelaki pertama yg buat aq berminat nak melangkahkan kaki ke alam berhijab nie.. tp, x ready lagi.. dia pun pnh cakap... "xpe adda... take ur time".. dat'y aq suka dia! dia x mcam mamat2 lain yg suka mendesak.. tu blum citer time aq mood down lagi.. mmg ler.. mmg tangkap.. dia selalu jadi ais.. kasi aq co0l.. klu aq tgh sedih, dia selalu pujuk aq.. see!!! mcm mane aq x leh jatuh ati kat dia..

tapi, sejak sebulan yg lepas, dia dah hilang..
bak kata The Lucky Laki....."pergi meniggalkan aq"..
dia dah x text aq.. dia da x syg aq.. dia dah x tanya lagi khabar aq.. tp, xpe... 
aq x kisah...aq hanya boleh stalk kau dari jauh jer.. xpe.. aq kirimkan slam syg aq via bulan n laut.. 


salam rindu aq,
adda_messi