Blogger Backgrounds

Aug 17, 2013

When I was born

Pagini pindah bilik mak lepas bangun tidur.. Biasalah.. Nak peluk-peluk mak lepas seminggu x balik umah.. Hehe..
Saje je tanya sakit x bersalin?
Maka bermulalah ceritanya..
Mak kata sakit sangat.. Ibarat berpuluh penyakit bersatu. Mak kata sakit perut yang teramat.
Mak cerita masa nak bersalinkan aq, mak masuk labour room pukul 5pm (24th mac) lebih sakit sampai malam. Mak kata, nurse sampai dah tukar shift langsung x buat pape. Pastu ada nurse dah veteran sikit ah tukar shit malam tu dia kesian tengok mak sakit dari petang. Waktu tu dah pukul 1 lbih. Nurse tu panggil nurse pelatih minta tolong dia. Mak kata staff nurse tu urut-urut perut mak baru aq yg degil tapi comel ni keluar. Nurse kata, kenapa seksa mak. Rupa-rupanya tali pusat dah berbelit. Aq pulak keluar x menangis. Nurse sume dah kecoh baby lemas. Mak kata, mak suruh nurse pukul aq. Mak nampak nurse lepaskan tali pusat berbelit tu dr badan aq. Tapi kejam sikit. Nurse angkat just pgg dua2 kaki aq. Kira up-down position ah kan. Sebab baby lemas, mmg macam tu lah.. But then, doktor baru datang. Doktor datang tengok mother dah gve birth n dia handle baby sbb baby x menangis. Pastu once baby start breathing, doktor terus masuk kan aq kat NCU.
Mak pulak demam lepas bersalin. Atok dari Batu Pahat plak sampai hospital pukul 7 pg. Mak kata 25hb tu ada football match, then Johor menang dpt cuti umum. Aq pulak problem x kencing2 lg. Tp dah BO dalam perut. Sehari jugak menunggu mak kata. Bila nak balik, klinik tutup sbb cuti umun n ayah xpg amik ubat utk umbilical stump aq... Dah menangis je bila balik. Esoknye baru amik ubat. Mak kata aq masa lahir muka gemux n merah kulitnye... Pastu kuat tido. Kuat sangat tido. Masa nurse dtg umah nurse check aq ada jaundice. Mak kata, mata dah ah sepet, kuat tido! Bila celik mata tgk biji mata, kuning!!! Kahkahkah.. Then atok amik kitorg anak beranak balik kampung. Kat kampung mak cite kak killa selalu buli aq. Waktu tu umur dia baru setahun smggu. Bila mak pergi dapur, mesti dengar aq nangis. Bila pergi tengok, kak killa,tengah sebok nak menyumbat botol susu saiz 3oz masuk mulut aq. Mana x nangis, org kuat tido asyik kene kacau dgn kak killa. Hahaha.. Bila mak cite kat kak killa pasal ni, mesti kak killa gelak.. Tau dah! Ko mng jahat dari kecik kak!