Blogger Backgrounds

Jan 28, 2012

10 PETANDA DIA JODOH KITA…



Firman Allah SWT, bermaksud “Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu” (Surah Muhammad, ayat 7
)


Gunakan seluruh pancaindera

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.

1.Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2.Senang bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3.Terima kita seadanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4.Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5.Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6.Senang Bekerjasama

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7.Memahami diri kita

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, “lidah sendiri lagikan tergigit”, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8.Tampilkan kelemahan

Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9.Kata hati

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10.Solat Istikharah dan Tawakkal

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

Jan 26, 2012

our love is like a pyramid


Shawty's love is like a pyramid 
We stand together till the very end
There'll never be another love for sure 

Stones, heavy like the love you've shown
Solid as the ground we've known
And I just wanna carry on
We took it from the bottom up
And even in a desert storm
Sturdy as a rock we hold
Wishing every moment froze
Now I just wanna let you know
Earthquakes can't shake us
Cyclones can't break us
Hurricanes can't take away our love

Pyramid, we built this on a solid rock
It feels just like it's heaven's touch
Together at the top, like a pyramid
And even when the wind is blowing
We'll never fall just keep on going
Forever we will stay, like a pyramid

Like a pyramid like a pyramid eh
Cold, never ever when you're close
We will never let it fold
A story that was never told
Something like a mystery
And every step you took we've grown
Look how fast our time has flown
A journey to a place unknown
We're going down in history
Earthquakes can't shake us
Cyclones can't break us
Hurricanes can't take away our love

Like a pyramid boy let me show you
That I love you so much
That we gonna get through
Even when there's storms
I will never go, Ima be the one to keep you safe 
Before was our love back it up more than enough
Holding on to one another be the cover when it's rough
Mother nature or disaster won't stop at happy ever after


Built this on a solid rock
It feels just like it's heaven's touch
Together at the top, like a pyramid
And even when the wind is blowing
We'll never fall just keep on going
Forever we will stay, like a pyramid


Jan 21, 2012

21 jan 2012

setiap hari aku berdoa.... 
 "Ya Tuhan, kalau dia adalah jodoh yang tertulis buat aku, tolong Kau jaga hubungan aku dengannya. tapi, sekiranya dia bukan jodoh yang telah ditakdirkan untuk aku, tolong Kau bawa dia pergi..."

semalam 20hb jan 2012.. 
aku just nak kata semalam ada benda yang memang besar and menjadi satu bahagian rahsia aku yang sangat besar and telah pun diketahui oleh dia. haish... 


x nak cakap banyak. cuma aku dapat rasakan after this, aku dengan dia, mungkin x akan mesra lagi. aku pun x akan macam dulu. manually, diri aku berubah jadi seorang wanita yang penuh rasa malu and rendah diri. kalau sebelum-sebelum ni aku akan bangga dengan diri aku, tapi, sekarang tidak lagi. aku kene lebih behave. tu jer yang berani aku cakap. mungkin lepas ni aku akan lebih passive than before. aku buat untuk kebaikan. x pe. aku mintak diri dulu. emosi aku perlu ditenangkan sejenak. assalamualaikum. 

Jan 12, 2012

make a wish, take a chance, make a change..

spending the whole day with you is what i've been dreaming and wishing for. 11.1.2012,semalam, sempat gak jumpa dia. jarak bukan lagi penghalang bagi kami kayh. bak kata pepatah, 'nak 1000 daya, x nak 1000 dalih'. bak kata Adnan, 'dimana ada kemahuan, disituh ada highway'... hehehehe.... kalau nak jumpa, kat mane 2 jer boleh. b kan? 
aku ngaku, perangai aku memang 'annoying' sikit semalam. eh, silap! annoying banyak. actually bukan annoying mana pun. just gurau-gurau jer. suka nyakat dia. best tau x? dia bangga sangat dengan BB dia tuh. huh! mana boleh tahan orang pandang rendah kat kita kan? hehehehe.... apa lagi.. aku pun saje lah nak tunjuk kehebatan fon aku ni. beb! setakat blackberry jer kot! beli sampai 4 angka pun x guna kalau sepaker lu x leh beat Sony W508 wa ni.. :P yang penting semalam dia memang kalah. senang cakap, kalah teruk lah.. terus x terkata. terdiam terus. kalau bolasepak tuh, kalah terus terduduk kat tengah padang! hahahaha.. kahkahkah.. kalah teruk lah. bantai gelak kaw-kaw kat kau! hahahaha... beb! lu punyer fon x cukup langsi lah beb! fon wa x layan fon lampi2 nie... fon wa layan member2 yang langsi jer.. tengok playlist sikit?? xde nyer lagu slow.. hahahaha... wa malu lah bai!!! hahahaha... kutuk, kutuk gak. kutuk2 aku, aku x pernah cakap serius. aku banyak main2 jer... dia pun x pernah nak amik ati...*katanya.. (belakang aku, x tau lah) hahaha..... anyway, semalam happy sangat. actually, setiap kali aku lepak dengan dia, aku x kan pernah rasa bosan or x happy. kalau aku ada masalah pun, aku x kan tunjuk depan dia. aku akan buat dia happy. kalau dia rasa x happy, aku akan cuba buat dia happy. nak tau kenapa?
----> here's the reasons.
dia teman aku. he's not only my boyfriend. but, he's my soulmate. he's my man. bila dah bf, tentulah orang yang kita sayang. tak kan kita bercinta and ada hubungan dengan orang yang kita x sayang and kita x cinta. tol x? kalau dah nama orang yang ktia sayang, nak ke kita tengok orang yang sayang tu sedih? nak ke tengok orang tu makan ati? of course lah xnak kan??? betol x? takkan kita nak lukakan ati orang tu? takkan kita x nak jaga hati and perasaan dia? takkan kita nak jatuhkan maruah dia even hanya kita berdua jer waktu tu? apatah lagi bila depan kawan-kawan dia and depan public! memang x lah kan?! orang bodoh jer yang buat macam tu! orang bodoh jer yang x tau nak hargai gift dari Tuhan ni!  orang gila jer yang x de perasaan nak buat macam tu! 
bagi wan, same goe to me. aku akan jaga dia. aku akan jaga ati dia. aku x nak dia sedih even sedetik pun. aku x nak dia rasa menyesal atas sebab pilihan hati dia untuk aku jadi teman dia. aku taknak ada rahsia antara aku dengan dia. aku x nak sembunyikan apa2 pun dari dia. aku x nak dia pernah rasa bosan. aku akan buat apa2 jer yang boleh hilangkan rasa bosan dia. yang boleh buat dia happy bila dia keluar dengan aku. cuma aku harap dia boleh tahan dengan penyakit sawan n gila gelak aku nie. hahahaha.....
aku nak tebus balik keperitan yang pernah dia lalui. nak tebus balik kepedihan yang pernah dia hadapi sebelum nie. even waktu itu, dia bukan bersama dengan aku, tapi, bagi aku, MUHD SHAZWAN yang aku kenal ni, x selayaknya diperlakukan macam itu. tak layak diperbodohkan macam sebelum ni. TAK LAYAK DISAKITI HATI DIA!!! dia sepatutnyer happy dengan life dia. jadi, aku nak ubah kehidupan dia. aku nak dia lupakan semuanya and lupakan kenangan-kenangan yang lepas. 
mesti korang gelakkan aku kan? mesti korang kata, sebelum ni dah kene tipu dengan jantan pun still nak caya kat jantan lagi kan? dah kene mainkan dengan syafiq pun aku nak setia lagi kat bf aku kan? hahahaha.... yeah! even before this aku dah kecewa dengan lelaki, aku tetap x nak balas dendam. bagi aku, aku tak sepatutnyer balas dendam kat orang lain. kalau nak balas dendam pun, balas lah kat syafiq kan? lagipun xde guna dah nak balas-balas dendam kat lelaki. aku dah pernah rasa sakit. aku dah rasa sedih. aku x nak orang lain rasa sakit. next love aku, shazwan, aku x nak dia rasa apa yang pernah aku rasa. cukup aku sorang. aku x kan bawa dalam hubungan seterusnya. memang syafiq antara lelaki yang baik yang pernah aku jumpa. maksud aku, dari segi layanan dia. dia caring. dia penyayang. tapi, sayang. dia hanya baik. bukan yang terbaik. hanya dari sudut itu jer, dia baik. bila dia mula menipu, and curang kat aku, sorry, he's no longer the best man that i ever had. never mind syafiq. i already found someone like you. tapi, x sepenuhnya sama macam kau. dia LEBIH baik! dia LEBIH penyayang! dia LEBIH menjaga aku! dia LEBIH caring kat aku dari kau! so far, Alhamdulillah, dia x pernah menipu aku! dan yang paling penting, DIA ADALAH YANG TERBAIK DARI KALANGAN YANG TERBAIK!!!!!
aku akan cuba duduk dalam hati dia lama-lama kalau boleh selama-lamanya. hehehehe.. *terlebih ngayat lah pulokk* make a wish, take a chance, make a change..... aku akan buat dia lupa kenangan-kenangan pahit dia tuh. aku nak dia rasa happy. rasa nikmatnyer hidup ni! same goes to me... i wanted forget all the one that i loved before.

dear,

  1. it's not easy to tell u goodbye
  2. sorry kalau aku pernah tersusahkan kau
  3. mintak halal segala makan and minum yang pernah kau bagi
  4. mintak izin untuk sayang kau
  5. mintak izin duduk dalam hati kau

Because you love me-celine dion


for all those times you stood by me
for all the truth that you made me see
for all the joy brought to my life
for all the wrong that you made right
for every dream you made come true
for all the love i found in you
i'll be forever thankful baby
you're the one who held me up
never let me fall
you're the one who saw me through it all

you were my strength when i was weak
you were my voice when i couldn't speak 
you were my eyes when i couldn't see
you saw the best there was in me
lifted me up when i couldn't reach 
you gave me faith coz u believed 
i am everything i am
because you loved me

you gave me wings and made me fly 
you touched my hand i could touch the sky
i lost my faith, you gave it back to me
you said no star was out of reach 
you stood by me and i stool tall
i had your love i had it all
i am grateful for each day you gave me
maybe i don't know that much 
but i know this much is true 
i was blessed because i was loved by you

you were always there for me
the tender wind that carried me
a light in the dark shining your love into my life 
you've been my inspiration
through the lies you were the truth
my world is a better place because of you

i am everything i am
because you loved me



p/s : Love you with all my heart, you're not allowed to die on me, I won't allow it. I've been praying to God more then usual Begging & Pleading for him not to take you away from me, you will never fully no what you mean to me, and the impacted you've had on my life, you've changed my life in so many ways, you are the wisest, kindest, wonderful man that I have ever known. The day you no longer exist and are no longer a part of my life, is the day when my whole world will come crashing down. I'm a strong person I can handle a lot, you dying would break the strong independent man I've made myself today. I will Forever & Always Love you and cherish every moment i spend with you each day. Seeing you getting worst is tearing me apart. <3

Jan 4, 2012

specially dedicated to my sayang




Engkau duduk di situ
Diam tersipu malu
Mahu mendekati aku

Aku mulai resah
Hatiku jadi kebah
Melihat dirimu aku rebah

Tapi hati ini kuat menyatakan
Kau terkini duduk di carta hati
Lalu cinta kita bermula
Dari mata turun ke jiwa
Dari teman menjadi cinta
Dan berjanji untuk setia

Sehidup semati kita
Menjanjikan bahagia
Untuk kita berdua selamanya

Jangan engkau jangan pergi
Jangan tinggalku sendiri
Jangan tinggalkan carta hati

Kau janji kan bahagia
Ku janji kau tak terluka
Teruslah berada di carta hati kita




rindu sangat~~~!

sumpa rindu kat dia.. 
korang mesti gelakkan kat aku kan? 
aku update blog tapi, xde sorang pun komen.. 
sukati lah.. mungkin sebab aku update blog tentang diri aku jer kot. 
yang pasti, ada seorang pembaca setia yang bukan follower aku.


malam-malam rindu kat kau lah shazwan.
nak tidur, aku selalu peluk baju kau..
xde apa yang boleh buat aku lupa kat kau..


semalam aku mimpi buruk.
aku mimpi panjang ceritanya. tapi yang pasti, yang tersiratnya aku telefon kau banyak kali, kau x datang time aku  perlukan kau..


*Malam kau bawalah rinduku

Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung*


ingat tak? first time kita kuar kita tengok movie, kita tengok filem ni kan? for the first time kita makan sama2. hehehe.. share satu pinggan lagi.. and since that day, kita selalu makan same. .. rindu gila kat kau... 

Jan 2, 2012

the wishlist around 2012 by azreen

ok.. here i just wanna wish all of you HAPPY NEW YEAR n a very MERRY XMASS...
2011 baru jer berlalu.. tapi, rasa macam baru jer masuk 2011 kan? beb! tahun nie gua dah 22 years old kowt... hailoooo~~~ tua nya! :(

watever it is, i am still young looking ok...! hahaha.. wat? x caye? ok! i berani betting lah kan, kalau kita keluar, u try tanya public, how old i am?! hahaha..
most of them will answer below than 20.. paling sengkek pun 21 la... x kan ada punyer yg akan cakap umur yang betul! hahaha... awet muda kayh! dat's y dapat orang tersayang pun muda... who? u dont know who he is?? hehehe... of course lah my beloved one-> MUHD SHAZWAN 'yang terhormat'...
hehehehe... so wat? nak cakap i kerek dengan bf yg i ada? who cares?! i dun care anything-anyone ok! yg penting, he is my beloved one... hopefully will be love last! ;)

ok.. back to the top! wat are we talking bout huh? oh yeah!  the wishlist around 2012.... hehehe.. actually, we dont have to wait until new year baru nak berazam n wat so ever lah kan.. tapi, biasa lah.. orang kata, tahun baru, muka baru, wajah baru, life pun mau baru maa... kan?
wat are you thinking bout? are you thinking about how u gonna be a rich guy? how to make ur body slimmer than now? or........ how to make u feel n look beauty from inside than now??? huhuhuhu... there's a lot-a lot-a lot of wishlist that keep appearing in ur mind ryte now ryte? yehhhuuuuu..... me too.. how do i know? because i am a human too just like all of u.

ok.. the things that i've been wishing for this year, are :
  1. i target nak dapatkan dean list!
  2. i target nak lebih behave after this...*but, for the laugh, i memang x leh nak lari dari gelak besar.. hahaha.... just dapat behave sikit pun ok lah.
  3. i dah janji nak jadi anak yang baik!!!! *yeah! for sure...
  4. i'll try to be more setia kat my syg.. *even before this, i selalu kene tipu dgn bf sebelum ni.
  5. forget all of the baddest things in my life before
  6. i dont wanna just make a love on shazwan. but, i wanna make love last! yeah! tu yg pasti.
  7. i janji i nak jaga maruah my parents n also my beloved boyfriend! 
ok.. i think, that's enoughf for this year. kalau ada tuh, kita tambah sendiri lah. hurm, part nak berhijab tuh, i  x ready lagi. serius i x dapat seru lagi kowt. hehehe.... kalau i berhijab, mesti muka i bulat gila. tomey! hehehe
apa-apa pun, shazwan backup my life. for now, dia lah yang jadi tunggak utama or the reason why i need to happy for everyday. benda yang selalu happykan hidup i sekarang ni, beside my family, he also doing the same damn thing to me.... based on the wishlist, nampak macam i nak jadi perfect kan? but, actually, kita semua x perfect. tapi, x salah kan if we want to make our life journey make perfect by our own?!
for my mom n my dad, i will do the best for family forsake.

n for u my sayang,
i gave all of what i have, sincerely, my love was just for u.
you dont need to ask me again about who the owner of this love. because u know well damn!
i love u so much. asssalamualaikum!